Szaszkó Gabriella: Maradj velem

SPOILERES!!

"David ​Pennington a saját szabályai szerint él: sikeres író és öntörvényű alak, aki mindenkit távol tart magától, a bátyját, Christ kivéve David élete azonban teljesen felborul, amikor Chris, a sikeres manhattani ügyvéd öngyilkosságot követ el a saját lakásában. Látszólag semmi sem indokolja a szörnyű tragédiát, hiszen a testvére mindig rendezett életet élt, sikeres volt a munkában és a magánéletben egyaránt. 
David úgy dönt, megírja családjuk történetét, és megpróbál válaszokat találni Chris tettére. A nyugodt visszaemlékezést azonban bátyja volt menyasszonya, Amy megjelenése szakítja félbe. Ahogy David egyre mélyebbre merül a múlt sötét bugyraiban, és szembenéz a családjában történt szörnyűségekkel, Amy és ő egyre közelebb kerülnek egymáshoz… 
Túl lehet-e lépni a múlt sebein és fájdalmain egy új élet reményében? Fel lehet-e dolgozni egy szeretett testvér halálát? Lehet-e jövője egy olyan kapcsolatnak, mely egy ilyen tragédia árnyékában születik? 
Vajon David képes lesz lezárni a múltat, vagy örökre a szörnyűségek rabjává válik?"

Igen vegyes érzelmeim vannak a könyvvel kapcsolatban, valószínűleg nem a megfelelő időben olvastam.

A történet szerint David és Chris testvérek, akiket az anyjuk gyermekkorukban mind lelkileg, mind fizikailag bántalmazott. A bántalmazás következménye, hogy a fiúk felnőve sem tudnak egészséges életet élni. David a drogokat és a bulikat választja, Chris pedig gyógyszereket szed és vagdossa magát. A végén pedig a nagyobb testvér öngyilkosságot követ el. A történetet tovább bonyolítja Amy, Chriss ex-menyasszonya, aki megjelenik David lakásán és végül az ágyában köt ki.

Nos, az egész történet rettentően beteg, pont az Amy-Chris-David szerelmi három szög miatt, ami annyira morbid volt nekem, hogy a lányt szívesen kiszedtem volna a könyvből, hogy megcsapkodjam. A legbetegebb karakter a lány, az biztos. És ha ez nem lenne elég, még idegesítő és semmilyen, azon kívül, hogy vattacukor illatú, hihetetlenül dögös, meg szőke.

Van ugye a bántalmazó, alkoholista anya, aki még mindig jobban szerethető, mint Amy. Illetve van egy apa, aki sosincs otthon. Igazából Pennington apuka nagyon jól tudja, hogy Pennington anyula bucira veri a gyerekeket, amint ő kiteszi a lábát a lakásból, mégsem tesz ellene semmit a siránkozáson kívül. Megvárja, amíg a kisebbig fiát a felesége félholtra veri, majd úgy dönt, hogy ez azért már túlzás neki és otthon marad, hogy munkát találjon a közelben. Majd egyszer csak meghal. Hogy a kettő közti időben sikerült-e az anyukát kordában tartani, azt homály fedi. 

Van meg egy tanárunk is, aki gyanítja, hogy David családon belüli erőszak áldozata, de ő az apára gyanakszik.

Az egész történet annyira közel van a valósághoz, hogy fáj belegondolni. De igen, ez megtörténik, lehet, hogy a pont a szomszédban, akikkel mindig kedvesek vagyunk, amikor találkozunk. Az írónő hihetetlen pontossággal ábrázolta a családon belüli erőszakot, annak következményeit és azt, hogy a társadalom mennyire nem figyel fel rá. Nem egy egyszerű téma, de Szaszkó Gabriella nagyon élethűen ábrázolta. 

Ettől függetlenül én a karakterek miatt nem tudtam megszeretni. Egyiküket sem tudtam még kedvelni sem, pedig nagyon igyekeztem. A történet viszont 5*.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zápor utca értékelés

Trónok harca, helyek, ahova mi is elutaznánk I.

Személyes - Ne a negatív dolgokra fókuszálj!