A skarlát betű értékelés

SPOILERES!

A történet fő témája a bűn és a bűnhődés. A bűn eredete a házasságtörés. 

A kötet mélylélektani témája örök érvényű, minden korban megállja a helyét, hiszen az elkövetett bűnnek következménye van, amit mindenkinek viselnie kell. 


Hester Prynne-t házasságtörés vádjával pellengérre állítják és a skarlátvörös A betűvel bélyegzik meg. (A, mint adultery, azaz házasságtörés.) A skarlát betű érdekessége, hogy Hester maga készíti, mely nem csak a szégyen jele, hanem gyönyörű kézimunka is egyben. Érdekes, hiszen maga az elkövetett bűn a kor egyik legnagyobb szégyene, melyet ember megtehetett, ettől függetlenül a főhősnő arannyal körülhímzett, gyönyörű kitűzőként készíti el. Ennek a jelentése az, hogy bár házasságtörést követett el és azzal kell fizetnie, hogy élete végéig a szégyen jelét kell magán viselnie, illetve önként vállalt remeteéletet kell élnie, Hester kitűzője mégis arra enged következtetni, hogy magát a szerelmet képviseli, nem pedig a szégyent. 

Hasonló jelentéssel bír a bűnben fogant, zabolátlan, vad gyermek, Pearl is. Hester egy tengerparti kunyhóban neveli gyermekét, aki különös viselkedéséből kifolyólag megrémíti őt. A gyermek jelképezi azt, amit Hester és társa a bűn elkövetésekor éreztek: a vad, feltartóztathatatlan ösztönök, melyeknek nem lehet gátat szabni, ha előtörtnek. Érdekes, hogy az asszony néha úgy gondol a gyermekre, mint egy démonra, és a gyilkosság gondolata is megfordul a főhősnő fejében. A feltörő vágyakat akarja elfojtani. Mindeközben a gyermeket a skarlátvörös és az arany színekből álló pompás ruhákba öltözteti, így nyilvánvaló, hogy a gyermek egyszerre képviseli a bűnt és a szerelmet.

A történet elején megjelenik Hester férje, aki orvosdoktornak adja ki magát és a Roger Chillingworth nevet veszi fel. Megesketi a nőt, hogy nem árulja el valódi kilétét, mert nem akar szégyenbe kerülni. Valójában azonban a bosszúvágy élteti. Sok mindent nem tudunk meg korábbi életéről, de ahhoz elég, hogy lássuk: egy kedves, idős embert a megcsalás egy bosszúszomjas őrültté változtat. Arra teszi fel életét, hogy megtalálja felesége bűntársát és bosszút áll rajta.

Még egy érdekes szereplőnk van, Arthur Dimmesdale, a lelkész, akit rosszullét és fájdalmak gyötörnek, melynek eredete ismeretlen. Egy fedél alatt él az orvossal, aki segíteni szeretne a pap szenvedésein és megállapítja, hogy azok bizony lelki eredetűek. 

Igen érdekes szereplőgárdánk van, akik maguk is megérnének egy-egy mélyebb, pszichológiai elemzést.

Nos, a történetben tulajdonképpen nem a cselekmény a fontos, hanem inkább maguk a szereplők és a bennük zajló történések. 

Hester, aki vállalta a szégyent, másokon segít és a skarlát betű egyre inkább nem a szégyen jele lesz, hanem az önzetlenségé. Mennyivel könnyebb élete lett neki, aki bevallotta bűnét, vezekelt érte és nem gyötörte a lelkiismeret-furdalás. Az anya elkövetett bűnét jelképező, ártatlan, azonban vad és zabolátlan gyermek, Pearl, aki csak akkor enyhül meg, amikor a titok napvilágra kerül. Az orvos, aki kifordul magából, amikor sérelem éri a büszkeségét és bosszút forral az ellene vétket elkövető ellen. Dimmesdale tiszteletes, akit a nyája a megtestesült jóságnak gondol és mégis lelki nyugtalanság gyötri. A bűnét nem ismeri be, a lelke pedig nem nyugodhat addig, amíg az napvilágra nem kerül. Fantasztikusan mutatja be, hogyan szenved a test a lélek vívódásától. 

Érdekes még, hogy az író a bűn eredendő forrását Isten földi helytartója képébe helyezi. Ez a téma is megérne egy külön tanulmányt. 

Összességében elmondható, hogy a könyv mondanivalója nagyon mély, lélektani témát dolgoz fel, amivel mindannyian szembesülhetünk. Nem véletlenül maradt fenn és örvend ekkora sikernek még mindig. 

A történet tanulsága az, hogy az igazság megszabadít, vállald tetteid következményét, különben beleőrülsz. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zápor utca értékelés

Trónok harca, helyek, ahova mi is elutaznánk I.

Személyes - Ne a negatív dolgokra fókuszálj!