Személyes - Ne a negatív dolgokra fókuszálj!

Észrevettétek-e már, hogy hamarabb jegyzitek meg, ha valami rossz dolog történik, mintha jó? A negatív érzelmeket kiváltó helyzetek mélyebb nyomot hagynak bennünk, hiszen intenzívebb érzést keltenek. Az ok nagyon egyszerű: evolúció. Ha belegondolsz, a halászó, vadászó, gyűjtögető elődeinknek mit kellett hamarabb megtanulni: azt, hogy melyik bokron édesebb a málna, vagy azt, hogy melyik barlangban lakik a kardfogú tigris? Nem, nem a málnát, hiszen az életben maradáshoz elengedhetetlen volt, hogy tudja, hol rejtőzik az ellenség és azt a területet nagy ívben el kellett kerülni.  Tehát a negatív tapasztalat váltotta ki belőlük  a védekezést, ami a túléléshez elengedhetetlen volt. Kénytelenek voltak a negatív élményre fókuszálni. Nekünk viszont már nem kell a barlangban élő kardfogú tigristől félnünk, az evolúció csodája mégis az, hogy ez a fajta védekezés megmaradt bennünk pár ezer évvel később is.


A modern világ velejárója, hogy megállás nélkül stresszelünk, szorongunk, aggódunk, hiszen több inger ér minket, mint pár ezer évvel korábban élt elődeinket. Minden élethelyzet kiválthat szorongást, amit csak gyűjtünk magunkban és lassan elfelejtjük, hogyan is kell szívből nevetni. Ha csak és kizárólag arra figyelünk, hogy mi rossz az éltünkben, akkor a félelmeink, szorongásaink fognak vezérelni, hiszen az agyunk egy idő után átáll arra, hogy folyamatos készenléti állapotban van, figyeli, hogy hol a veszély, amit tulajdonképpen mi magunk generálunk.

Az, hogy hogyan reagálunk egy adott szituációra kizárólag a gondolkodásmódtól függ. A kedvenc példám: esik az eső. Felfoghatod úgy, hogy: Jajj, megázok, beázik a cipőm... Igen, lehet, de attól még, hogy ezt gondolod meg fog történni, te pedig szerzel magadnak pár stresszes pillanatot. Gondolhatod úgy is, hogy: Oké, esik, megfogom az esernyőmet, kinyitom és sétálok tovább. Hallgatom, ahogy kopog az esernyőn és élvezem a felfrissült levegő és az eső illatát. Szerzel magadnak néhány boldog percet.

Az, hogy elkezdj tudatosan arra figyelni, hogy hogyan reagálsz egy-egy helyzetre, komoly önvizsgálatot és fegyelmet igényel. Kezdd el megvizsgálni azt, hogy miért reagálsz így egy adott helyzetre, miért bosszant fel valami? Aztán gondold végig, hogy megéri-e, tudsz-e ellene tenni. Ha tudsz, akkor tegyél, ha nem tudsz, akkor pedig feleslegesen idegeskedsz rajta. 

Ez komoly agymunka lesz, de ha elsajátítod hatalmas változás áll be az életedben. Miért élnél szorongásokkal és félelmekkel teli életet, ha élhetnél boldog, kiegyensúlyozott életet is? 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zápor utca értékelés

Trónok harca, helyek, ahova mi is elutaznánk I.