Trónok harca, helyek, ahova mi is elutaznánk I.

1996-ban jelent meg a Trónok harca, azaz George R. R. Martin sikersorozatának, a Tűz és jég dalának első kötete. Magyarországra 2003-ra jutott el. A fantasy ciklusból eddig 5 kötet jelent meg és mi még mindig nem tudjuk, hogy ki ül a Vastrónra a sorozat végén.

22 év, ennyi idő alatt még Harry is legyőzte Voldemortot. :)

Bevallom, hamarabb néztem végig TV-ben a sorozatot, minthogy olvastam volna. Mivel már tűkön ülve várom a sorozat folytatását, gondoltam nosztalgiázom egy kicsit. 

Ahogy az első részt olvastam, annyira beleszerettem a leírásokba, a városok hangulatába, hogy tulajdonképpen nem is a cselekmény sodort magával, hanem annak a gondolata, hogy szeretnék ott élni. (Persze csak azután, hogy vége a háborúnak :D )

Ez adta az ötletet ahhoz, hogy egy kicsit elkalandozzak Westeros földjein, végig a Hét királyságon.

Az első kötet Deresben, a Stark-ház földjén kezdődik. Ekkor még nyár van a Hét királyságban, bár Deres annyira Északon van, hogy ott nyáron is bundát hordanak. A világért sem utaznék ide. 



A filmbéli Deres vára egyébként a skóciai Stirlingben található, a Doune Kastély a 13. században épült. 

Észak egyébként a legnagyobb terület a Hét királyságban. Délen a Nyak nevű földszoros, északon a Fal, keleten a Keskeny-tenger, nyugaton pedig a Napnyugati-tenger határolja. Jellemzője, hogy ritkán lakott (nem mindenki szereti a hideget), az ott élők, viszont az Elsők leszármazottai, így a Régi Isteneket követik. Északot évezredek óta a Stark-ház uralja Deresből. 

A történet elején Eddard 'Ned' Stark Deres ura, felesége Catelyn Tully, 5 gyermekük Robb, Sansa, Arya, Bran és Rickon. Ned törvénytelen gyermeke Havas Jon. Az első kötetben Jon anyjáról semmit nem tudunk, de a későbbiekben jön a csavar a történetben.


-----SPOILERES TARTALOM-----

A Starkok olyan elvek szerint élnek, mint a becsület, őszinteség, a család szeretete, a történetben mégis az övék az egyik legtragikusabb sors. Hamar kiderül számunkra, hogy hiába a becsület és őszinteség, ha a világ körülöttünk hideg és kegyetlen. 

A Starkok első tragédiája Bran sérülése, amitől a gyermek nyomorék lesz. Ezt követően Ned Királyvárba utazik, hogy a király segítője legyen. Nem hagyhatjuk szó nélkül Lady, Sansa rémfarkasának igazságtalan halálát, mely Ned keze által éri utol. Sansa és Arya közötti feszültség itt kezd kiéleződni, a két testvér eltávolodik egymástól. Alapvetően is feszült a hangulat, a köztük lévő ellentétek miatt. Míg Sansa vérbeli hölgy, Arya sokkal vadabb, így érthető a köztük lévő ellentét. 

Az első kötet, de talán az egész sorozat egyik legmegrázóbb jelenete Ned Stark kivégzése. Nos, hiába az őszinteség és a becsület, ha ezért a fejével kell fizetnie. A rajongókat megrázta Lord Eddard lefejezése, mégpedig azért, mert pontosan ő az a karakter, akit egyből megszerettünk. Igazságos, becsületes, szerető férj és apa. Ebből adódóan kötelességének érzi, hogy a királyság is ezen elvek szerint működjön. Kár, hogy rajta kívül senki nem gondolta így. 

A Starkok tragédiája nem ér itt véget, ugyanis Ned halálát követően kezdetét veszi Sansa kínzása. Joffrey egy igazi pszichopata, Sansa pedig belátja, hogy a legegyszerűbb az, ha fejet hajt és engedelmeskedik. 

Aryát egy fekete testvér megszökteti Királyvárból, amikor egy csapat Falra szánt férfival elindulnak Északra. Azt tervezik, hogy Aryát elkísérik Deresbe a Fal felé vezető úton. Erről többet az első kötetben nem tudunk meg.

Mindeközben Robb háborút folytat a Lannisterek ellen, édesanyjával Catelynnel. Két sikeres csatát is magáénak tudhat. Mind elhisszük, hogy majd ő igazságot szolgáltat, ugye? 

Miközben a család széthullik, Bran, mint Deres ura vívódik saját magával, gyűlöl mindent és mindenkit, amiért nem tud járni. Közben még egy háromszemű holló is kísérti álmaiban, amiről sokat nem tudunk meg, bár utalásokat kapunk arra vonatkozóan, hogy Bran valamilyen képességgel rendelkezik. 

És ne feledkezzünk meg a kis Rickonról sem, akit tulajdonképpen mindenki elfelejtett. A gyermekkel senki nem törődik, kétségbe van esve, mert mindenki elhagyta és teljesen elvadul, Borzaskutyával együtt. 




És akkor itt felvetődik egy kérdés. Mi a fontosabb: a becsület, a kötelesség vagy a család? A történet elején megismert Stark-ház az első kötet végére széthullik, mindenki megy a saját feje után és az olvasó joggal érezheti azt, hogy tulajdonképpen egyiküket sem érdekli mi történik a másikkal. Persze felfogható ez a kirobbant háborúnak is, mindenki menekül amerre lát, igyekszik túlélni. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a család legnagyobb tragédiája a széthullás.

Jelentkezzen, aki elutazna Deresbe. 

Azoknak üzenem: "Közeleg a tél!" szóval jól öltözz fel :)













Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zápor utca értékelés

Személyes - Ne a negatív dolgokra fókuszálj!