Személyes - ne panaszkodj 21 napig!

Kicsit más téma, nem olvasós, nem könyves, inkább olyan, ami mindannyiunkat érint. Életem egy nagyon nehéz korszakát éltem az elmúlt pár hónapban és egyre jobban belesüllyedtem az önmarcangolásba. Olyannyira, hogy nem igazán tudtam örülni semminek, minden csak bosszantott, vagy idegesített. Aztán elkezdtem azon gondolkodni, hogy így fogom leélni az életem? Így akarok élni? Savanyú képpel mászkálni az utcán és utálattal nézni az emberekre? Nem... Szóval elkezdtem beleásni magam mindenféle önismereti, motivációs, önsegítő témába és nagyon izgalmas dolgokat találtam. Gondoltam megosztok pár dolgot Veletek is, hiszen nagyon fontos lenne, hogy ebben a rohanó világban legalább bennünk nyugalom legyen. 



Észrevettétek már, hogy egy nap hányszor panaszkodtok valami miatt? Esik az eső, túl meleg van, esik a hó, lekéstem a buszt, nem köszönt a bolti eladó, és még sorolhatnám napokig. Ezzel szemben hányszor adtok hálát azért, amitek van? Van hova hazamenni, van meleg víz, amikor zuhanyzol, vannak barátaid/párod/családod, egészséges vagy, és ezek csak a legapróbb, mindennapi dolgok. Mégis természetesnek vesszük és csak akkor tudatosul bennünk a megléte, amikor elveszítünk valakit, aki fontos, megbetegszünk, vagy csak nem jön meleg víz, amikor szeretnénk egy forró fürdőt venni. Ezért nagyon fontos, hogy megbecsüljük, amink van, és adjunk érte hálát, minden nap. 

Olyan nincs, hogy valakivel csak jó, vagy csak rossz dolgok történnek, minden csak a hozzáállástól és a gondolkodásmódtól függ. Amikor valamilyen negatív hatás ér, gondolj a pozitív oldalára, hiszen mindenben meg kell találni a jót. Ha esik az eső, gondolj arra, hogy van nálad esernyő, így nem ázol meg. Ha lekésed a buszt jusson eszedbe, hogy legalább pár oldallal többet olvashatsz a könyvedből, vagy sétálj egy megállót, legalább addig is mozogsz egy kicsit. A panaszkodással nem érsz el semmit, csak a hangulatod lesz rosszabb, aminek semmi értelme, ha ugyan abból a helyzetből jót is ki tudsz hozni. Egyébként a legtöbb ilyen helyzet rajtunk kívül álló, így tenni sem nagyon tudunk ellene.

Amikor olyan dolog történik, ami miatt panaszkodni akarsz, mondj helyette valamit az adott helyzetről, ami miatt fel lehet fogni pozitívan. Mint például:

Reggel hatalmas dugó a városban, te pedig ülsz a kocsiban és egyre feszültebb vagy.
Ahelyett, hogy elkezdenél szidni kb, mindent és mindenkit, gondolj arra, hogy így meg tudod hallgatni a kedvenc zenédet, folytathatod a hangoskönyvet, ami egyébként is nagyon tetszik, felhívhatod a párodat/anyukádat/tesódat, akárkit.

Az orrod előtt ment el a busz, te pedig szidod a sofőrt amiért nem várt meg, pedig látta, hogy futsz.
Legalább futottál egyet, akár sétálhatsz is a következő megállóig, hiszen a mozgás jót tesz a testnek és a léleknek is, vagy kinyithatod az aktuális olvasmányod és olvashatsz pár oldalt.

A hónap (vagyis a következő 21 nap) feladata az, hogy szokjunk le a panaszkodásról! Tudatosan figyeljünk oda arra, hogy ne panaszkodjunk a következő 21 napban. Helyette inkább legyünk hálásak azért, amink van. Ez idő alatt sikerül új szokást kialakítani, így lehet, hogy a végén már eszedbe sem jut panaszkodni.

21 nap múlva elmesélem. :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zápor utca értékelés

Trónok harca, helyek, ahova mi is elutaznánk I.

Személyes - Ne a negatív dolgokra fókuszálj!